onsdag 8. desember 2010

Å fly med drittunger.

Nå kommer jula snart, og stadig flere nordmenn velger vekk ribba og pinnekjøttet til fordel for å feire jula i varmere strøk. De fleste barnefamilier velger å bli hjemme, men slettes ikke alle, noen drar sydover. Og når de drar sydover, så blir de små med.

Småen min er nærmere to år nå, og jeg har flere ganger tatt med småen på flyreise. Ofte har vår famlie på tre måttet dele vår seterad med disse barna som reiser alene. Det er igrunn koselig for både dem og for oss, fordi den 10 eller 11 åringen som sitter i setet ved siden av, har mer enn gjerne lyst til å underholde barnet vårt, de fleste barn liker jo små barn og har lyst til å vise dem alt fra leker de har med seg til hva de liker best ved fly maten. 

Og får vi ikke slikt celebert selskap på turen, så må vi fint underholde småen selv. Vi må ut å gå i gangen flere ganger, der møter vi veldig ofte på mange mange bestemødre som bare mååå hilse på ungen vår, og småen får strekt litt på beina sine. Enkelte flyturer har jeg måttet bruke hele flyturen på å bare gå opp og ned midtgangen for at småen skal få strekke på beina, jeg og pappaen bytter da en gang i halvtimen eller noe slikt. 

Men så er det disse drittungene i setet foran oss... Disse har barn som bare skriker og hyler hele tida. (Nei det var alstå ikke barna jeg kaller drittunger, men foreldrene.) Jeg har reist mye i løpet av livet, og sett mange foreldre på tur. Jeg tenker ikke på foreldre som har barn med kolikk, de er halveis tilgitt i mine øyne(men hvis de vet at barnet har kolikk, burde de virkelig da dra på fly-turer som varer over to timer?)

Barn er enkle vesen, de trenger å bevege på kroppen sin. En femåring vil syntes det er veldig spennende å utforske midtgangen til et fly, gå opp og ned og opp og ned. Femåringen er opptatt, og grininga blir borte. Derimot finnes det drøssevis med foreldre som forventer at tegneserie-hefter, bøker og hva nå enn slags tv-programmer på flyet skal underholde barna, samt masse godteri. De er slitne. De har sikkert pakket koffertene hele natta, og har reist lenge, ventet i masse kø, og nå vil mor sove, far også.

Barna deres derimot, vil ha underholdning. De har som mor og far reist langt, kjedet seg mellom alsakens kontroller og bilturer, og de trenger å strekke på beina sine. Etter å ha blitt overøst med godterier og tv-programmer, har de både vondt i magen og kjeder seg. Så setter de igang å hyler. Mor kjefter, far kjefter og turen blir ikke bedre av den grunn, for hverken disse eller oss rundt. 

Men de slitne foreldrene kan ikke ta seg tid til sin egen søvn nå, da får de bytte på. Når du har med barn på tur, så er det din oppgave å passe på de, og passe på at de får strekt litt på beina, og får i seg mat som er passende. (Ja dere slipper igjennom sikkerhetskontrollen med både barnemat, snacks og drikke til barn. Dere må bare mate poden med det når sikkerhetsvaktene ser på.)

Mange vil nok mene at dette er drøyt å påstå, det finnes jo fler par med 4 og flere barn, men er det ikke forsvarlig å reise med to foreldre og 4 barn, så ikke gjør det heller. Ta med noe flere voksne til å passe på, eller bli hjemme. Poden skal også ha en god tur. 

3 kommentarer:

  1. Toppers! Det var gode råd!

    SvarSlett
  2. Kjenner meg litt igjen her! Det er veldig viktig å planlegge godt hvis man skal ha med barn på tur. Gjør man det kan man avverge eventuelle situasjoner som kan oppstå.

    Å for eksempel gi snop er ganske idiotisk spør du meg. Du får kanskje en kortvarig ro men etterpå braker det løs. Når vi skulle på en lang kjøretur med gutten vår var vi enig om at vi ikke skulle gi noe mat med sukker i. Bara sånn standard brødskiver med litt digg pålegg, juice og greier. Vi stoppet på en rasteplass EN gang. Neste gang stoppet vi ikke fordi ungen ville det men jeg var kaffesyk.

    Planlegg! Og tenkt på at ditt lille barn er kanskje ikke en engel, hele tiden. ;)

    SvarSlett