søndag 14. november 2010

Å handle inn mat for en hel måned.

I går var den store dagen, dagen som kommer med 4-5 ukers mellomrom, som krever at jeg handler inn mat til en hel måned. Enkelte ting kan man jo bare handle inn for en uke av gangen: frukt, grønt, melk, yoghurt og kjøttpålegg, mens andre ting kan man kjøpe inn til en hel måned.

Å handle inn mat til en hel måned krever at man har laget en liste over alle middagene man skal ha den kommende måneden, og at man kikker i fryseren for å se hva man allerede har av kjøttdeig, ferdigpizza, iskrem, pølser, fiskepinner osv. I fryseren bør man bare lagre ting i 6 mnd.

Tørrskapet kan fortelle hvor mye ris, pasta, frokosblanding, kaffe, kjeks etc du har. Kikk etter før du går i butikken. Jeg glemte det flere ganger, slik at jeg har et lager av ris til de neste fem månedene.

Kjøleskapet forteller deg hva du bør bruke opp litt raskt, og hva du kan ta utgangspunkt i. Det er mye å spare på å bruke all maten du kjøper.

Etter middagslista var fullført, måtte jeg se over hva jeg trengte, jeg gikk gjennom alle middagene og samlet opp ingredienser som er holdbare i fryser eller tørrskap, og dette handlet jeg inn i går:

Tørrmat og Hermetikk:

2 pakker med Tandori
1 Lasagne
1 Mousaka

2 pakker Havrefras (usikker på om det holder til hele måneden)
2 God Morgen fra axa, en blå og en grønn pakke
Store Havregryn (vi blander store havregryn og frokostbl. fra axa i en stor beholder, billigere og mer variert)
Små Havregryn

2 pakker Tortilla (jeg kjøper som regel Coop sine, de har gode ingredienser i motsetning til FP og Landlord, og er billigere enn de fra Santa Maria)

1 pakke grønne erter (vi lager ertestuing til fire middager fra denne pakka, vi lager stuingen, så fryser vi den i 4 beger)

2 pakker barnegrøt. (småen spiser sjelden dette for tida.. men vi håper jo, for her er det nemlig jern i)

1 pakke Hamburgerbrød

1 pakke grove pastaskruer
2 pakker spinat tagiatelle

First Price Kjøttkakesaus (den inneholder 4 pakker, og er billig, men god)
Økonomipakning med Brun Saus

2 pakker FP Jaffa Kaker
1 stor Melkesjokolade
1 pakke potetgull

3 bokser hakkede tomater med basilikum og oregano
3 bokser hakkede tomater med hvitløk
3 bokser bønner

1 pakke tørre røde linser
1 pakke ristede gresskarkjernefrø


Kjøtt


2 pakninger med frosne svinekotletter, (det er ca 6 koteletter i hver) (å nei.. disse glemte jeg å kjøpe i går...)

1 pk. Bacon (denne deles i to og fryses ned)

5 pakker kjøttdeig (jeg kjøper de på Coop, de koster 27 kroner, og er like gode som Gilde sine)

1 pakke med middagspølser (fryses ned to og to)

Fisk

2 bokser med fiskeboller (Coop sine, de smaker godt og prosenten med fisk er bare 5% mindre enn Bjelland sine, Coop sine koster også bare 9,90 kroner, mens bjelland koster vel rundt 30 kroner)

2 pakker med Coop Fiskekaker

Fiskepinner til to middager

En pakke laksefilet fra First Price

En pakke seifilet fra FP, som skal til fiskegrateng


Pålegg

1 glass Kirsebærsyltetøy
1 glass Eplesyltetøy
1 stort glass Jordbærsyltetøy
1 glass bringebær syltetøy

1 stor ost fra Coop (denne deles i tre, og to av delene fryses ned)

Fersk leverpostei (denne er til denne uka)

1 brunost

6 egg (vi kjøper kun økologiske egg)

1 pk First Price skinke


Melkeprodukter (til neste uke)

2 pakker Tine Yoghurt
1 pakke barne youghurt
Rømme
Biola
7 liter melk (2 hel, 4 lett, 1 ekstra-lettt)


Frukt og Grønt

2 Grapefrukt
2 kg appelsiner
1,5 kg bananer
1,5 kg epler
2 Avocado
0,5 kg tomater

Salat
Agurk
Paprika
Broccoli
2 kg poteter
3 søt-poteter

Ingefær


Frossen:

4 pakker frosne blåbær (til smoothie)
1 pakke spinat
1 tricolor iskrem


Drikke: 

4 coop frokostjuice (vi juicer for det meste selv... men greit å ha)
4 coop eplejuice

1 flaske med saft

1 stor flaske farris

2 små cola (vi er ikke så glade i cola, men vi drikker det om vi blir syke, veldig kjekt å ha, cola kurerer mer enn man skulle tro :o)


Kosttilskudd: 

1 tran
1 sanasol



Puh...., det var en slitsom tur, som krever proviant. Men å handle inn på denne måten sparer oss masse masse tid, samt at vi alltid har mat i huset, middagene for den enkelte uka kan jo trossalt byttes om hvis man har alle ingrediensene. Og, vi har alltid en enkel løsning i hus, for eksempel ferdigpizza, i tilfelle noe skulle dukke opp, og vi ikke får tid til noe ordentlig middag.

Vi lager masse mat fra grunn av. Kjøttkaker steker vi opp 4 porsjoner med, og fryser de ned, Fiskegratengen lager vi to porsjoner av gangen, og fryser halvparten ned, samme med lasagne, dette lønner seg økonomisk, og sparer tid når man da skal spise neste porsjon.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar